Fotografia kulinarna – w ostatnim czasie mocno zyskała na popularności. Estetyczne wykonane zdjęcia żywności możemy spotkać już nie tylko w menu restauracji gastronomicznych czy w książkach kucharskich – ale też na licznych blogach kulinarnych, Fanpagach oraz coraz częściej na Instagramie.

Na co w takim razie zwrócić uwagę? 

Fotografia kulinarna krok po kroku:

Najważniejszym aspektem jest niewątpliwie kompozycja! Zwykle w centrum zdjęcia umieszcza się fotografowaną potrawę, ale w kadrze powinny się również znaleźć elementy dekoracyjne oraz bardzo często – składniki, które zostały wykorzystane podczas przygotowywania dania:

 

fotografia_aranzowana_kulinarna_profesjonalna_zapiekanka_z_piekla_rodem_katowice_rybnik_snapshot_studio

 

Głównym bohaterem powyższego zdjęcia jest zapiekanka, ale atrakcyjności i tzw. efektu dopełnienia dodają składniki i elementy dodatkowe takie jak bazylia czy suszone papryczki chilli w bambusowej miseczce. Wykorzystanie drewnianego podkładu oraz materiału w kratkę, nadaje całości wiejskiego klimatu.

Równie istotnym jak sama kompozycja jest czas realizacji zdjęcia. Przede wszystkim – czas – odgrywa ogromną rolę w przypadku dań serwowanych na ciepło. Zdjęcia powinny zostać wykonane zaraz po przygotowaniu – aby zachować naturalność i efekt “wyjęcia z piekarnika”. Idealnym przykładem jest zapiekanka przedstawiona poniżej, na której roztopiony ser dosłownie spływa po bułce.

 

snapshot-studio.pl zdjęcie aranżowane fotografia kulinarna reklamowa zapiekanka kurcze mać

 

Przy fotografowaniu dań, należy także zwrócić uwagę na dobór odpowiedniego oświetlenia, aby każdy element był odpowiednio  doświetlony lub zacieniony, w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać na finalnym zdjęciu. Jeżeli zdjęcia wykonujemy amatorsko – w zaciszu domowym najlepiej wykorzystać światło dzienne. W celu zmiękczenia światła można wykorzystać firanki, które rozproszą promienie słoneczne. Warto spróbować również wydłużonego czasu naświetlania dla uzyskania ciekawych efektów.

 

snapshot-studio.pl zdjęcie aranżowane fotografia kulinarna reklamowa ziemniak zygmunt

 

Postprodukcja dla bardziej wymagających. W zdjęciach żywności – dla perfekcyjnego zdjęcia finalnego, stosuje się profesjonalny i zaawansowany retusz komputerowy – tzw. postprodukcja w programach graficznych takich jak np. Adobe Photoshop. Poprawienie niedoskonałości, czyszczenie zabrudzeń, dopracowywanie głębi i ostrości to tylko kilka z wielu zabiegów stosowanych w fotografii kulinarnej. Poniżej przedstawione zostało zdjęcie ciasta, z wykonanym zaawansowanym retuszem.

Przesuń suwak (biały pasek na środku zdjęcia poniżej), aby zobaczyć zdjęcie przed i po retuszu.

 

W Snapshot-Studio.PL realizujemy sesje zdjęciowe żywności zarówno w specjalnie wyposażonym i przygotowanym Studio Fotograficznym jak i bezpośrednio u Klienta. Nie ma znaczenia czy prowadzisz mały lokal gastronomiczny, restaurację czy cukiernię - inwestycja w zdjęcia kulinarne, zawsze się opłaca! :) Skontaktuj się z nami w celu uzyskania dokładnej wyceny oraz ustalenia szczegółów realizacji zlecenia. Jeżeli zainteresował Cię ten wpis i chciałbyś zapoznać się z naszymi pozostałymi realizacjami - zapraszamy do odwiedzenia naszego portfolio.